Wat is een Sharing Society?

CH sharing society

Onlangs kwam een leuk artikel onder mijn aandacht met als centrale inhoud: “2015 – de Sharing Economy”.

In dat artikel werd beschreven dat we momenteel in een delende economie beland zijn. Ok? Dat kan… Maar er stond ook dat we in 2030 toe waren aan de Sharing Society. Ik merk daar trouwens weinig van. Helaas! Er wordt nauwelijks nog iets gedeeld. De hele wereld is bezig met wat ik de “IK-beleving” noem. Alles draait om “IK”. Als ik het maar goed heb. We kijken niet of nauwelijks naar onze medemens. We zijn druk met werk, leven, wonen, gezin, relaties, nog meer werken, studeren, gewoon nog wat slapen en vooral als een formule I race auto door ons leven heen te jakkeren.

Doodzonde! 

We worden geleefd. En we merken, met name door de grote invloed van Internet, dat we jarenlang op een verkeerde manier naar de wereld om ons heen hebben gekeken. We accepteerden simpelweg alles wat ons door de regeringen, volksvertegenwoordigers, gemeenteraden, media, banken en multinationals werd voorgehouden. Wij maar denken: “Oh dat moet haast wel kloppen!” Het kon toch niet zo zijn dat statige banken, systeembanken in ons land zelfs, zich bezig hielden met achterklap, oplichting, volksverlakkerij, graaierij en macht en nog meer macht! Dat zij al jarenlang geld creëerden uit niets. Hupsakee! Gewoon door op een knop te drukken en weer een lening gecreëerd. Dag in dag uit, 24 uur per dag, 100-en jaren lang!

Maar beste mensen. Wat zijn wij dan toch jarenlang in het ootje genomen. Neem alleen maar het hele schoolopleidingstraject van de laatste decennia. Kinderen leren slechts  wat “het systeem” je kind oplegt om te leren.

(Zie ook een geweldig blog van Arthur Brekelmans hierover).

Neem eens zoiets als het vak “economie”. Nog steeds worden de wereld en haar cijfertjes verklaard volgens de theorieën van Keynes en de neo klassieken? Nog steeds leren onze kinderen dat overheidsingrijpen goed is en marktwerking te beïnvloeden is voor alles.

Allemaal onzin!

Anno 2015 is er een beweging in opkomst, die zal afrekenen met al het ouderwetse geleuter over bezuinigen, staatsschulden wegwerken, nog meer lenen, nog meer geld creatie. De mensheid wordt wakker. Ze nemen het heft in eigen hand.

En waar we vroeger gedwee knikten als onze overheid zei dat we links of rechtsaf moesten gaan, is het tegenwoordig het omgekeerde. We knikken niet zo maar meer “Ja” of “nee”. Kijk naar Griekenland! Laten we eens eerlijk zijn? Echt eerlijk? Onze eigen staatsschuld bedraagt ruim 455 miljard Euro! En toch lenen wij miljarden euro’s aan de Grieken, de Portugezen, de Spanjaarden, de Italianen en ik weet niet hoeveel andere landen die nog steeds gesteund worden door Nederland. Waar komen die euro’s dan vandaan? Juist “gecreëerd”… Waanzin gewoon! Maar als we willen “delen”, moet er toch een betere manier zijn om te “delen”?  We creëren met elkaar alleen maar meer schuld.

Het enge woord is dus “lenen“… Kredieten verstrekken die gecreëerd zijn door geldmachines! Geldcomputers… We lenen wat af tegenwoordig. Bijna 600 miljard aan hypotheken in Nederland alleen al! We zijn opgegroeid in een wereld van geldcreatie en schuldcreatie. We zijn “slaaf” geworden van ons eigen geldsysteem.

Het is tijd voor een totaal andere richting! Van “IK” naar “WIJ”. Ik noem het

De Sharing Society…

Ik werk al jaren aan de formules voor een echte Sharing Society! 2030? Ben je mal! Nu 2015! Juist nu…

Als individu redden we het tegenwoordig niet meer. We kunnen niets afdwingen. De macht van de grote bedrijven neemt alleen maar toe. En voeg daar nog eens de gigantische reserves aan toe van bedrijven als Apple, Microsoft en Samsung en je ziet dat je als klein nietig mensje niets te vertellen hebt in deze wereld. Echt waar: 180 Miljard dollar. Dat is wat er op de bestedingsrekening van Apple staat! Ik zal niets zeggen over de uitstekende kwaliteit van de producten van Apple. Maar 180 miljard dollar? Je zou je goede relaties ook eens mee kunnen laten delen in de winst? Of bonussen in geld als men iets van Apple koopt. Geld verdienen aan je eigen uitgaven. Dat is wat ik loyalty 4.0 noem. Je klanten een cadeaukaart geven met wat geld erop dat je binnen zoveel tijd MOET besteden aan dezelfde producten is zo ouderwets! Dat is een belediging voor de intelligentie van je relaties.

Winstdelen: waarde geven!

Deel gewoon minstens 50% van je winst met je “fans“, je AMbassadors, je “Advocates“. Trouwheid krijg je alleen maar als je te vertrouwen bent. Delen begint bij de bedrijven die de klant van vandaag en morgen begrijpt. Die millenials de kans geven in deze maatschappij nog aan vermogensopbouw te kunnen werken. Een SAMenleving waar onze kinderen klaargestoomd worden voor de komende decennia!

Veranderende SAMenLEVING:

Waarom gaan we dan niet over tot een totaal nieuwe aanpak? We bouwen community’s met mensen die gelijkdenkend zijn, gelijkgestemd zijn en die SAMen ergens willen uitkomen. Waarin je als individu jezelf enorm kunt ontwikkelen, zowel op financieel- als ook op persoonlijk gebied. Waar, en dat is van cruciaal belang, het ontwikkelde individu er staat voor zijn medemens. Waarin we SAMen verder komen. Waarin je gewoon als individu kunt groeien en toch voluit kunt delen. Meedoen in een delende samenleving. Het SAMen doen, SAMen werken, SAMen leren, SAMen ervaren, SAMen leven: SAMENLEVING! 

Wat is dan het doel? Hoe meer je deelt met je community medestanders, hoe meer je ontvangt als individu! Door te delen met elkaar en samen te groeien, ontwikkel je niet alleen als individu, maar ontwikkelt de hele community mee met al die individuen! Kijk naar grote community’s in het dierenrijk. Zie daar dat de meest krachtigste community’s groeien en ontwikkelen tot ongekende hoogte. Alle groepen van dieren die in de natuur samenwerken, overleven, nee overwinnen, het altijd van het zogenaamde machtige en krachtige individuele (roof)dier. Altijd!

Kijk maar eens op YouTube naar de video’s over “samenwerken”.

Een Sharing Society gaat nog veel verder. Hoewel we veel samen delen, willen we ons ook als individu verder ontwikkelen.Zowel financieel als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling… En dat mag! Maar hoe meer je als individu “ONT-wikkelt”, hoe krachtiger de community wordt. Waarom zouden we als community niet een eigen micro economie mogen creëren? De tijd dat we slaafs achter de “machthebbers” aanliepen is voorbij.

“Wij nemen het heft in eigen hand!” 

Ik roep het al jaren. Natuurlijk… spelregels zijn nodig, maar wat we tegenwoordig in de wereld opgelegd krijgen, is echt volstrekt doorgeslagen onzin. Vrij ondernemerschap is niet meer mogelijk. De bank als kredietverstrekker? Dat hebben ze zelf al rond het jaar 1400 bedacht. Toen de familie Di Medici werd aangesteld als beheerder van het kapitaal van de Paus en daarmee de grondlegger werd van wat wij tegenwoordig “bank” noemen. Ik ga daar in latere blogs nog wel eens op in!

Niet alleen is vrij ondernemerschap vrijwel onmogelijk, ook als werknemer heb je steeds minder rechten en wat opgelegd wordt, is allemaal vanuit een ouderwetse cultuur. Eentje waarin je 8 tot 12 uur per dag moet werken om geld te verdienen. Die ouderwetse cultuur van “werken voor je brood“. Waarom? Wie heeft dat zo bedacht? Wij zelf uiteraard…

Het zit zo: na de industriële revolutie in de middeleeuwen kregen we in de vorige eeuw te maken met wat ik de “lopende band cultuur” noem. Henry Ford bedacht een goedkoop productieproces en kon daardoor zeer goedkope auto’s bouwen. Die ontwikkeling is zelfs tot in de jaren 90 van de vorige eeuw nog voortgezet. Daarna kwam de “technologische revolutie“! De ene ontwikkeling was nog niet klaar, of de volgende was er al weer. Nieuwe begrippen als Robotica, nano technologie, slimme computers, smartphones,  maar ook de ruimtevaart en de wetenschap op zich, hebben er voor gezorgd dat we heel anders tegen het leven aankijken.

Gelukkig! Eindelijk! We kunnen als individu losbreken en onszelf tot grote hoogten ontwikkelen. De wereld is er klaar voor. We kunnen ons vanaf nu verder ontwikkelen naar een Sharing Society:

ComHumans is de grondlegger van S.A.M. Social Attraction Marketing en daarmee de grondlegger van de “Sharing Society“.

Ik wil graag in de volgende blogs ingaan op de vraag:

Welke rol wil jij en kun jij spelen in een echte Sharing Society?

Dank voor je tijd en tot gauw…

Ben

Ben Veerbeek,

CEO en founder van The ComHumans Group Inc.

Kijk ook op ons forum: Forum ComHumans

15 gedachtes over “Wat is een Sharing Society?

 1. WOW wat een inspirerend verhaal.
  Super dat ook jij bent gaan bloggen Ben.
  Ik kijk al weer uit naar jouw volgende en natuurlijk ook naar die van Arthur.
  Het geeft allemaal goed weer dat het Anders moet.
  En die Anders is SAM’s Way.
  Succes en bedankt dat jij jouw visie deelt met iedereen die dat wilt lezen.
  Groetjes Jeroen

 2. Wederom een geweldige Blog, heel helder weer gegeven …dit maakt heel veel los…samen voor en met elkaar zo moet het zijn en niet anders ! keep up the good work Ben 😉

 3. Ben
  Wat een geweldige blog. Hier zie je iemand die met veel passie aan zijn “kindje” ComHumans werkt! We gaan met zijn allen de wereld er een stukje kleurrijker laten uit zien! Ik ben al sinds het begin erbij.Ik zie wat voor mensen de oprichters zijn.
  Allemaal mensen met heel veel passie en visie!
  ComHumans word een “gamechanger”! Helemaal met jou aan het roer Ben!! Thanks Ben!

 4. Meer, meer, meer wil ik lezen.
  Het is tijd dat mensen eindelijk gaan doen waar ze al zo lang naar verlangen. Waar ze het al zo lang over hebben. ComHumans biedt iedereen die kans. In het begin zullen velen je raar aankijken omdat je niet achter de massa aanloopt, maar meer en meer zullen ze begrijpen waarom jij als een van de eerste AMbassadors van ComHumans je voelsprieten hebt uitgegooid en een andere weg bent ingeslagen. ComHumans biedt je een alternatief naast het gebruikelijke. En over niet al te lange tijd IS ComHumans het gebruikelijke!

 5. Wat een prachtige woorden alweer.
  Ik ben zo trots om SAMen met zovele anderen Ambassador te mogen zijn.
  Het is voor mij nu bijna een jaar geleden dat ik met de community kennis maakte. En wat ik in eerste instant omschreef als “te mooi om waar te zijn”, blijkt nu maanden en meerdere ( online) meetings verder, zeer binnenkort dan toch allemaal uit te gaan komen.

  TOP

 6. Zo trots! om het voorrecht te hebben hier van af het begin deelgenoot van te mogen zijn! Ik ben Arthur eeuwig dankbaar voor deze opportunity. World: here we come!

 7. Er gebeurd op dit moment zoveel, na de krediet crisis is de ogen van zoveel mensen geopend dat er iets fundamenteel fout is met ons monetaire stelsel en de rol van banken hierin. Als de tijd rijp zou moeten zijn voor een mooi en revolutionair idee als Comhumans dan is het volgens mij nu wel! Door mee te werken aan een Sharing Society ben je niets minder dan een pionier, Wie wil dat nou niet zijn?

 8. Wij zijn als gezin heel trots dat wij nu al een jaar bij Comhumans zijn aangesloten, binnenkort gaat het echt beginnen en zullen wij de wereld laten zien dat het ook anders kan. Het heft in eigen hand nemen zoals Ben Veerbeek het zegt. Dit wordt echt heel erg mooi en biedt iedereen de kans om hun toekomst te veranderen. Prachtig

 9. Niet alleen de woorden zijn mooi, maar ook de daden! En die daden zijn top! Veel mensen vragen mij ‘waarom’ ComHumans?. Mijn antwoord is simpel : in de eerste instantie omdat ik weet wie er aan het roer staan. Dat is enorm belangrijk om het ‘schip’ goed te kunnen besturen, ook als het stormt! En dat kunnen ze bij ComHumans! Enorm blij ben ik dat ik vanaf het prille begin mocht deelnemen aan deze gave community! Elke stap mee mogen maken, alle tegenwerpingen gehoord en meegemaakt en állemaal zijn ze op een zeer zakelijke en onderbouwende manier recht gezet. Puur met feiten en cijfers! ComHumans is niet zomaar een bedrijf. ComHumans is wat mij betreft ‘lucht’! Waarom? Zonder lucht kun je niet leven! Als ik om me heen kijk en zie wat er allemaal gebeurd, ben ik dankbaar dat ik ComHumans heb mogen leren kennen. Daarom zet ik mij volledig in om andere kennis te laten maken met ComHumans. Want als ik / we dat niet doe(n) zou dat behoorlijk egoïstisch zijn 😉

  1. Zo is dat Frank exact zo je het beschrijft Comhumans is niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse bezigheden ook ik deel dit met iedereen in mijn omgeving .

 10. Wat ben ik blij om SAMen met zovele andere Ambassadeur deel te mogen zijn van ComHumans.
  SHARING SOCIETY dat is iets wat mensen willen. Delen is de factor waardoor mensen de toekomst weer kleurrijk tegemoet kunnen zien. Ben Wat Ben ik blij dat ik je persoonlijk ken.Een man naar mijn hart: recht voor zijn raap en warm in het hart. De wereld wacht op ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *