Society to share: SAM’s Way

IMG_1437

Society to Share: SAM’s Way…

DEEL I

Hoe werkt dat? Een “Society to share”…

Een maand geleden liep ik samen met mijn gewaardeerde collega, schrijver en vriend Arthur Brekelmans in het Kennedy Space Center te Florida USA, rond. Mijn oog viel op bovenstaande tekst en ik realiseerde mij direct, dat deze tekst net zo legitiem is voor onze huidige samenleving, als voor de ontwikkeling van onze samenleving.

Hebben wij als samenleving niet ook enorme lessen geleerd de afgelopen decennia? Hoe diep moeten wij gaan om weer boven te komen?

Ik bedacht me, dat juist die wijze lessen mij er toe aangezet hebben om een business model te bouwen gebaseerd op The Sharing Society. Ik heb daar in eerdere blogs al ruimschoots aandacht aan besteed.

Over The Sharing Society wordt momenteel al meer geschreven dan over The Sharing Economy. Logisch, want de laatste gaat wederom uit van een andere manier om meer geld te verdienen voor een organisatie. Het begrip “Winst” is helaas synoniem geworden voor “graaierij”. Ik kan geen beter woord bedenken. Laten we eerlijk zijn: 90% van alle bedrijven werken nog met zeer verouderde business modellen. Modellen die uitgaan van toenemende winst voor de zogenaamde “stakeholders”.

Kijk maar naar de ontwikkeling van de wereldwijde beurzen sinds begin jaren 80! Het hele beursklimaat in de wereld is gericht op WINST! Het kon niet op. Hoe meer, hoe beter. Bedrijven werden en worden nog steeds alleen maar beoordeeld op het percentage winst dat ze gemaakt hebben. Malversaties met jaarstukken en grote fraudeschandalen hebben ten grondslag gelegen aan die graaiende winstfactoren.

Het grote graaien heeft al een aantal keren geleid tot een enorme crisis in de (financiële) wereld van gisteren en vandaag. Sinds die grote fraudeschandalen  (kijk maar eens op Google!) bekend zijn geworden, zijn instituten als (systeem) banken en pensioenfondsen en andere financiële instellingen in het afgelopen decennium van hun voetstuk gevallen. Want de wijze waarop de huidige financiële wereld is ingericht, heeft gezorgd voor een enorme toename van geldcreatie en bergen financieringen. Waren financiële instellingen jarenlang dé instituten van vertrouwen en financiële rust, de laatste 10 jaar is dat omgeslagen in achterdocht, ongeloof en boosheid.

Wat is Winst? Gechargeerd: het verschil tussen omzet en kosten. Hoe groter de omzet en hoe lager de kosten, hoe groter de winst! Simpel toch?

De samenleving weet niet beter. Bedrijven als Alibaba, Facebook, Google, Apple en nog vele anderen, zijn honderden miljarden “waard”. Die “waarde” moet overigens nog steeds blijken.

Maar anno 2015 is het motto nog steeds: Winst? Hoe meer, hoe beter…

Logisch!

Zolang je winst maakt, houd je een economie draaiende en dat klopt ook! Want winst leidt tot investeren. Althans zo zou dat moeten zijn. Maar de grote bedrijven blijven op hun geld zitten en de banken zijn zelf nu angstig geworden van de door hun zelf in het verleden ontwikkelde financieringsinstrumenten.

En de overheid? Die heeft zich “ineens” opgeworpen tot “bewaker” van de goede financiële zeden, terwijl zij zelf decennia lang erop los geleend heeft bij diezelfde financiële instellingen! Door dit alles moeten we wel met z’n allen steeds meer lenen, financieren, om te overleven.

De staatsschulden zijn wereldwijd niet meer te overzien. (Volgens Bloomberg: meer dan $ 100.000 miljard!), terwijl de grote multinationals hun zg. “overname kassen” goed gevuld houden. Ondertussen moeten de kleinere bedrijven, die juist zo belangrijk zijn voor landelijke en regionale groei, steeds meer geld lenen om alle zeilen bij te zetten. Financieringen die ze ook weer met hoge rente moeten terugbetalen. Maar de banken houden de knip stijf dicht! Want dat is dan weer het gevolg van diezelfde strengere regels. Het lijkt wel of het individu, de mens zelf, telkens weer aan het kortste eind trekt? Een betuttelende overheid, die meestal faalt en de wereld van het geld, die steeds het laatste beetje mens zijn uit ons probeert te persen.

Maar ja, wij zijn ook wel graag willoos slachtoffer, nietwaar?

Maar inmiddels hapert de al sinds honderden jaren goed draaiende “financiering-en-geldcreatie machine” en dreigt zelfs tot een ”full stop” te komen.

Ja het is echt zo! Het is de hoogste tijd voor een totaal andere aanpak. Een totaal nieuwe richting.

Zo ontstond inmiddels de Sharing Economy. Ik zie dat meer als een soort tussenfase, van spoedig voorbijgaande aard. Uiteraard gaan Urban Services bedrijven als de Ubers, Airbnb’s, Hello Fresh en andere “delende bedrijven”,  de juiste richting geven in deze tijden van grote veranderingen en de initiatieven op dit gebied zijn alleen maar toe te juichen.

Immers… tot voor kort dacht men: “Niets mis mee: geld verdienen door te delen, waarbij het deelaspect een verdienmodel voor de deelnemers kan vormen. Uber en Airbnb zijn daar mooie voorbeelden van. De groei van andere communicatiemiddelen wat we dan weer Social Media noemen, zorgt er voor dat de wereld steeds kleiner en dus steeds toegankelijker wordt. De snelheid waarmee veranderingen worden doorgevoerd, zijn nauwelijks nog voor het individu te volgen. Zeker de wat oudere generaties, moeten snel mee ontwikkelen anders zal het aantal digibeten explosief gaan groeien.

Aan de andere kant zie je de grote groep “millenials” (de generatie geboren tussen ongeveer 1985 en 2005)  steeds meer gebruik maken van de digitale middelen die worden geboden. De kloof tussen arm en rijk neemt toe, maar ook de digitale kenniskloof tussen jong en “oud”. We worden ook nog eens steeds ouder, dus de zorgzame samenleving wordt steeds minder “zorgzaam”. En dan de wereld van het geld! Hebben we straks nog wel AOW, pensioen, betaalbare zorg, betaalbare verzekeringen, betaalbare energie, betaalbaar drinkwater? Hoe zal een “inkomen” zich gaan ontwikkelen? Hoelang houden we het nog vol, als de overheid ook steeds meer “oppeuzelt” van ons NETTO inkomen?

Waar gaan we naartoe als er niets verandert?

Zie onderstaande grafiek over ouderdomsontwikkeling in Nederland… In de rest van de wereld zal het niet anders zijn.

grafiek ouderdom

Bevolking aantal 65+ 1950-2010 prognose 2011-2060

bron: www.nationaalkompas.nl

Als de oudere generatie steeds ouder wordt, zal zorg op deze wijze onbetaalbaar worden. “Zorg”? Welke ZORG? Nu al zie je (alleenstaande) ouderen vereenzamen en krijgen de “oudjes” nog minder zorg dan de doorsnee gevangene! Respectloos!

Nu al betaalt een doorsnee gezin in Nederland aan premie voor de zorgverzekering minimaal € 4.000,- tot € 7.500,- per jaar, inclusief een hoog eigen risico. In de VS is dat al het dubbele.

Hoe lang gaan mensen in een samenleving zoals de huidige nog akkoord met steeds meer “interen” op het netto besteedbaar inkomen? Mensen weten niet eens meer waar het allemaal aan besteed wordt, laat staan dat men werkt met een goed budgetplan!

Laten we vooral ook niet vergeten dat de ontwikkelingen zeer rap gaan!

Zo zitten de meest recente technologische ontwikkelingen in de hoek van de Fin Tech bedrijven. Dit zijn bedrijven die financiële oplossingen bieden, maar dan 100% digitaal. Een enorme markt ligt daar open.

En toch? Deze start-ups worden al snel overgenomen door de traditionele bedrijven. Met name de banken zijn erg druk op overname pad. Bang dat ze de slag gaan verliezen? Als die al niet reeds verloren is?

Denk eens na… 2015: De “IK-cultuur” in optima forma. Alles wat jij hebt, wil ik ook! Alles wat jij bent, wil ik ook zijn! Alles… IK WIL ALLES. En het liefste ten koste van een ander en vooral zonder al te veel inspanning. Vanuit je luie stoel je overbuurman verwensen, omdat de man gewoon wel zijn zaken voor elkaar heeft en die mooie auto rijdt, of in dat statige huis woont. Altijd maar weerloos slachtoffer zijn. Neem het heft eens in eigen hand!

En de marketeers van tegenwoordig roepen dan dat de consument alleen maar zit te wachten op “gemak”… (In MArketingfacts schreef Ernst Kruize, daar al over in februari 2015) Maar ik onderschrijf dit verhaal slechts ten dele. De moderne consument wil veel meer dan gemak.

De consument wil zich een GEWAARDEERDE “relatie” voelen. Een individu die begrepen wordt. Die zich thuis voelt bij een organisatie en die zichzelf “advocate” en “fan” wil noemen van zo’n bedrijf. Iemand die als gelijkwaardige wordt beschouwd in een dergelijke organisatie.

Enfin… Ze lopen nog steeds in grote getale rond. Mensen die anderen niets gunnen, dat ze zelf ook niet hebben of bezitten.

In eerdere blogs benoemde ik ze al: de Dreamstealers.

De graaiers, de meelifters, de oplichters, de politici, de geldscheppers, de rechters. De “ik-maak-nooit-fouten-schreeuwers”. Afgunst! “De ander mag nooit krijgen wat ik zelf wil en ik zal er alles aan doen om ze te bestrijden.”

De hele wereld is al eeuwenlang bezig met “What’s in it for me”…

Maar goed? Wat dan? Welke richting moeten we dan op in onze samenleving? Hoe ontdoen we ons van dat ouderwetse juk van winst, graaierij, frauderen, oplichting, schadalen, maar bovenal van de grote “financierings-en-geldcreatie samenleving” van dit moment? En wat doen we uiteindelijk met al die “Dreamstealers” in de samenleving?

Lees dan: The Sharing Society volgens SAM’s Way Deel II…

20 gedachtes over “Society to share: SAM’s Way

 1. Wauw wat een blog….
  Om stil van te worden.
  Als ik niet wist wat ik weet, dan zou ik bang zijn. Heel bang voor onze toekomst. Bang voor de toekomst van onze kinderen. Het is een groot vraagteken wat er met onze toekomst staat te gebeuren. Hebben we nog wel een toekomst als we alles ‘maar’ op zijn beloop laten? Het lijkt er niet op. Zo blij en dankbaar dat we onderdeel zijn van de enige echte Sharing Society, ComHumans.

 2. Pffffffff!! Ben, ik werd er even stil van toen ik jouw blog las!!
  En weer zijn er een paar puzzelstukjes op hun plek gevallen!!
  Wat hebben wij de mensen wat moois te bieden!.Geniaal bedacht!!!!!!
  Ik ben ook verschrikkelijk blij en danbaar dat ik deel mag uit maken van de enige ECHTE Sharing Society, ComHumans!!
  Ik weet zeker als je een beter toekomst voor jezelf en bovenal voor je kinderen wilt moet je wat met Comhumans gaan doen!!
  Ik kijk al uit naar het vervolg op deze blog!
  Thanks Ben.

 3. Zo recht voor z’n raap geschreven. Daar hou ik van. De spijker op z’n kop. Ik deel ‘m graag met trots en respect voor jou als schrijver, visionair, vriend en collega ondernemer. Ik ben blij om onderdeel uit te mogen maken van een managementteam dat voor veel van de benoemde problemen in je blog een passende, slimme en haalbare oplossing heeft gevonden.

  Zoiets kun je niet alleen dat zullen we SAMen moeten doen. Ik Doe Mee.

  Grt Arthur

 4. Zo Ben, dat is wel een blog om over na te denken en iets wat iedereen moet lezen. Ik ben heel blij met Comhumans alhoewel bij mij het kwartje pas op de laatste bijeenkomst in Doorn is gevallen. Gelukkig dat er mensen zijn als jullie, visionairs, die niet bij de pakken gaan neerzitten maar er alles aan doen om een andere, eerlijker oplossing voor het financiële en sociale debacle te vinden, een sharing society zoals Comhumans.
  Dank je Ben en nog een prettige voortzetting van de vakantie.

 5. Phoe phoe wat een super BLOG dat is wat er door me heen ging Ben, terwijl ik vol bewondering jou kennis en schrijf kunst aan het lezen was ging ik er wel even flink over nadenken Goh Jeetje !! het moet toch echt anders en hoe geweldig is het dan niet dat Comhumans er met de Sharing society is….ontzettend trots en blij hier aan te mogen deelnemen werkelijk iets veranderen in de SAMenleving…WAUW ! …ik kijk erg uit naar deel 2 .. Warme grt Anneke

 6. Ja Ben top jouw blog het is inderdaad beangstigend Hoe het zo gaat ik maakte me vaak zorgen hierom om de toekomst van mijn zoon en ook de oudere het verschil tussen arm er rijk en de enorme haat / hebben van mensen. Het ik ik ik verhaal. Het voelt super goed dat we met Comhumans weer een toekomst creëren en samen werken. De mensen openheid en eerlijkheid bieden. IK vraag me vaak af waar zijn mensen bang voor met Comhumans. Je zou nu bang moeten zijn ,doodsbang en op het concept van Comhumans moeten vertrouwen. GEWELDIG

 7. Het probleem is heel duidelijk verwoord! Nu de oplossing!
  En we weten dat jij (en velen daar 8 jaar aan hebben gewerkt) deze gaat brengen Ben. En we kijken ernaar uit om daar deel aan te hebben!
  Want wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen!

 8. keywords: comhumans, loyalty 4.0, comhumans my wallet, comhumans my safe, comhumans pakket NUL, comhumans, comhumans presentatie almere, comhumans presentatie den haag, comhumans presentatie staphorst, comhumans radar, comhumans s.a.m., comhumans sam, comhumans shop, comhumans webshop, comhumans website, comhumans, create, delen, Dreamstealers, geven, groei, Journey, krijgen, millenials, mlm, nemen, netwerk marketing, NowULearn, NUL, ouderdomsontwikkeling, pakket 1, pakket 2, pakket 3, pakket 4, pakketten, piramide, S.A.M., SAM, SAM’s Way, SAMenleving, Share, sharing, Sharing Society, society to share, urban services, waarde, winst

  Nou alle woorden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *