Het fundament van een Sharing Society

10801915_1660036087556400_4930480533535343533_n

Het fundament van een Sharing Society…

Tot nu toe heb ik veel geschreven over het hoe en waarom van The Sharing Society op zich. Als er ooit een moment is geweest, dat een Sharing Society gerechtvaardigd is, dan is het nu! Alle signalen staan op groen. De SAMenleving smacht naar een meer rechtvaardige en vooral socialere manier van SAMen LEVEN.

Om een vliegende start te maken op weg naar een Sharing Society, dienen we een solide fundament te bouwen. Een ondergrond, die stabiel, sterk en betrouwbaar is.

Dat fundament bestaat uit:

 • Educatie
 • Loyalty
 • Financieel welzijn
 • SAMenwerken
 • SAMen delen

En is gebaseerd op het reeds eerder beschreven “SAM’s Way”:

Waarom is educatie zo belangrijk in The Sharing Society?

Kinderen leren tegenwoordig van alles op school, maar als je ze vraagt: “Weet je al wat je na je studie gaat doen?” Ze geven vaak als antwoord: “Nou nee, niet echt…” eh… geld verdienen, mooi huis kopen, voor mijn vader en moeder zorgen, gelukkig worden, een lieve man of vrouw vinden, een mooie auto kopen, een goede baan vinden, plezier maken, etc. etc.”

“Ik moet dan vaak glimlachen en denk dan: “Enig idee wat dat allemaal kost lieve jonge hartstochtelijke kids? Om dat allemaal te realiseren, heb je een goed ontwikkeld financieel bewustzijn nodig en zal je een dijk van een persoonlijke ontwikkeling nodig hebben.”

Helaas zie ik die twee vakken nimmer in het vakkenpakket van de gemiddelde leerling opgenomen staan. Er wordt nauwelijks enige aandacht besteed aan juist die twee belangrijke ontwikkelingsvakken voor kinderen.

Millennials (Generation Y) noemen de marketeers deze generatie: kinderen geboren tussen ongeveer begin 1985 en begin 2000. De “Smartphone Generation“. “The Swipers“. Kinderen die in een wereld zijn terecht gekomen, waar nieuws al oud is voor het überhaupt nieuws kon worden. Waar de rampen en aanslagen vaak uitgemeten worden op Social Media en waar ik me steeds vaker afvraag of een “kind” nog wel “kind” mag zijn? En dan al de “leugens” die gedeeld worden op Social Media. kinderen moeten vaak “liken” wat helemaal niet leuk is en het besef van normale waarden en normen vervaagt bliksemsnel.

Het moet echt anders. The Sharing Society bestaat uit delen en geven. Uit verbeteren van de kwaliteit van je leven en vooral weer uitzicht op een positieve SAMenleving waar onze kinderen weer trots op onze generatie kunnen zijn.

Valt het niet op dan? Kinderen die alles van Het Internet plukken en bijna alles voor “waar” aannemen. Kinderen die geweld prediken omdat ze dat zien op gedeelde video’s via Social Media.

Ach ja, wat ze tegenwoordig op school leren, is veelal gebaseerd op collectief leren. Allemaal uit de boekjes, die ter beschikking worden gesteld door “volwassenen” die zelf nog nauwelijks over enig innovatief en vooral inspirerend talent beschikken. Ik denk vaak aan een soort “indoctrinatie van het kinderlijk brein”!

Het wordt tijd dat juist deze generatie “Millennials” extra aandacht krijgt om te groeien tot een individu dat begrip heeft voor deze tijd. Een jong volwassene, dat zich druk maakt om de natuur, het klimaat, gezondheid en groei. Een kind dat zich ontwikkelt tot een volwassene met verantwoordelijkheidsgevoel voor zichzelf en de SAMenleving

Je zou toch eens een paar uur per week les krijgen op school over Financieel Welzijn en Persoonlijke ontwikkeling? Stel je voor dat kinderen leren dat financiële schuld leidt tot nog meer “schuld”. Dat je “nooit genoegen moet nemen met minder dan dat je kunt zijn!” Dat budgetteren leidt tot besparen en dat besparen leidt tot sparen! 10% besparen is gewoon 100% sparen! Zelf bewust met je geld omgaan. Leren van ons hoe het niet moet! En stel je voor dat ook de oudere generaties dat voorbeeld gaan volgen. Of eindelijk zelf eens het goede voorbeeld geven!

Oh ja… die twee vakken kan men uiteraard ook buiten schooltijd volgen. Ik ben al jarenlang een personal coach en heb vele jonge mensen geholpen de juiste keuzes te maken met betrekking tot het soort onderwijs, beroepsopleidingen en zelfstandigheid. Ik hielp mensen met persoonlijke ontwikkeling én met financiële kennis, op basis van de 6 stadia van financieel welzijn. Daar ga ik in mijn volgende blog dieper op in!

Iemand zei eens: “Als je een dubbeltje bent, zal je nooit een kwartje worden!” Wat een onzin! Flauwekul uiteraard! Als je “ont”-wikkelt dan groei je. Als je financieel bewust wordt, groei je nog meer, want “Financiële Rust is Emotionele Rust.” Ik weet er alles van. Ik heb veel geleerd over financiële zaken en persoonlijke ontwikkeling, alleen nooit op school. Ik heb het echt via de harde weg geleerd. Heb veel gekregen. Ben weer veel kwijt geraakt. Heb gewerkt met fantastische mensen en met “Dreamstealers“. Ach en zo af en toe eens helemaal opnieuw beginnen, is niet erg. Als je maar weet wat je wil.

Ik zeg altijd:

Een schip voelt zich veilig in de haven, maar daar is het niet voor gebouwd. En als je dan toch gaat varen, bepaal dan wel waarheen, anders maakt het ook niet uit waar je uitkomt!

In een Sharing Society is dus het gunnen van succesvol zijn een basisfundament om te kunnen groeien. Jonge mensen die de kans krijgen al op jongere leeftijd kennis te krijgen over budgetteren, besparen en sparen, het realiseren van meerdere verdienmogelijkheden, keuzes maken om als individu te groeien, begrip voor medemens, meegroeien in een delende SAMenleving!

Hoe doen wij dat dan?

Dat doen wij met de mogelijkheden die SAM’s Way ons biedt:

Het creëren van een sociaal aantrekkende beweging (Social Attracting Movement), waarin respect voor elkaar en de wereld, hand in hand gaat met groei en ontwikkeling. Waar financieel bewustzijn wordt gecreëerd op elk niveau en voor iedereen toegankelijk.

Mijn gewaardeerde vriend en schrijver Arthur Brekelmans had daar onlangs een mooie “one-liner voor:

‘Education is the most powerfull weapon which you can use to change the world.’

                                                                                    ~ Nelson Mandela ~

 Hoe groter de ontwikkeling van het individu, hoe groter de kracht van de SAMenleving!

Ben Veerbeek

17 gedachtes over “Het fundament van een Sharing Society

 1. Eindelijk de antwoorden op zoveel vragen. Puzzelstukken vallen naadloos inelkaar. Kennis blijft niet langer geheim meer. Openheid, delen, gunnen, groeien, ontvangen. 100% haalbaar en alleen in deze volgorde. Spot on geschreven.

 2. Lekker stuk weer Ben,

  Ik hoor het je zeggen en zie het ONS doen. 2015 krijgt een nieuwe weg: SAM’s way en we beginnen het met duizenden tegelijk uit te voeren,. Spanende weg ook, hard nodig en bijna klaar voor lancering.

  Lekkerrrrr………………

 3. Vraag je eens heel eerlijk af: “Waarom zou “men” ons die basis kennis niet leren op school of thuis ?”
  Als jij groei leer ik, als ik leer groei jij.
  SAMen zorgen voor een mooiere, betere, eerlijkere verdeling van alles zodat IEDEREEN er wat aan heeft!

  Dat is SAM’s Way in een Sharing Society (een delende maatschappij).

 4. Zo gaaf om te kunnen lezen wat ik zelf al jaren denk, maar slecht onder woorden kan brengen, laat staan uitvoeren. Wel altijd het geloof gehad dat ik vroeg of laat de juiste mensen zou tegenkomen. Nu hoef ik niet meer alleen verder, maar kunnen we SAMen aan de slag! En dat gevoel is ook weer moeilijk onder woorden te brengen. Thanks ComHumans!

 5. Ik zou willen dat ik destijds als kind de kans had gekregen les te krijgen over financieel welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Geld en financiën waren vroeger bij ons thuis juist zaken waar zeer geheimzinnig over werd gedaan. Al op vroege leeftijd ontwikkelde ik een haat/liefde verhouding met betrekking tot geld. Had ik toen maar de mogelijkheid gehad om op dat gebied les te krijgen. Dan had ik niet alleen voor mezelf , maar ook voor mijn eigen kinderen reeds nu al het verschil kunnen maken. Ik heb mijn onkunde op de harde manier moeten ontdekken, en nog steeds, maar dat gaat nu veranderen. Waarom? Omdat hele lieve vrienden van ons degenen zijn geweest die ons in kennis stelden van de ontwikkelingen met ComHumans. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe negatief ik gelijk reageerde toen ik begreep dat het om geld ging, althans dat dacht ik te begrijpen. totdat het mij duidelijk werd dat het ging om SAMen delen. De passie van delen is mijn grootste kracht en behoefte, dus daarmee raakten zij een gevoelige snaar bij mij. Juist omdat deze geweldige vrienden ons direct lieten ervaren wat delen inhoud, deelden zij met ons het gedachtegoed van ComHumans en boden zij ons de kans om hiermee aan de slag te gaan. Ik wil daarom ook een inhaalslag maken en zelfs op mijn leeftijd dat leren wat wij nu ook de millennials kunnen leren. We staan aan de start van iets heel bijzonders en ik ben blij en dankbaar daar ik daarin mee mag ontwikkelen.

 6. Geweldige blog weer Ben
  Ik wou ook graag dat het in onze tijd op school werd verteld over financieel welzijn en persoonlijk welzijn. Nee ons werd verteld dat je een vak moest leren,40 jaar bij een baas moet werken en dan lekker met pensioen !! Oftewel het 40/40/40 systeem. 40 uur per week, 40 jaaar lang en 40 % uitbetaald krijgen!! En nu is het ook al zover dat je langer door moet werken voor je pensioen!! Straks met Comhumans kan je al een leuk spaarpotje voor je pensioen,kinderen,kleinkinderen, studie etc opbouwen. Je kinderen mogen laten leren over hoe ze fiancieel en persoonlijk een beter leven kunnen krijgen! En hoe mooi is dat je dit alles SAMen mag DELEN met de mensen die je dit alle mooie GUNT. ComHumans komt voor velen als geroepen in deze financiele kapotte wereld waar de banken en de wereldleiders de macht hebben!! Nu hebben we als community een hele grote kans om daar verandering in te brengen!! We laten de wereld er een stukje kleurrijker uitzien!! Hoe mooi is dat?? Wie doet er mee??

 7. Het is een mooi iets om kennis van te nemen en vooral straks toe te kunnen passen. voor iedereen en zeker de jeugd die op school hier geen basis van meekrijgt.

 8. Ben, wat is dit weer goed geschreven!

  En SAM ?…..
  Het is een afkorting, een woord, iets prachtigs.

  Maar het is nog zoveel meer. Het is de essentie en emotie die niet in woorden is uit te drukken.
  Het vuur en de passie die we op de TOP hebben gezien en gevoeld is niet in woorden uit te leggen.
  DAT is (voor mij) SAM! En het geloof in wat ik gevoeld heb is voor mij belangrijker dan getallen.

  Diegene die echt wilt weten (en voelen) wat ComHumans en SAM is, raad ik aan een info bijeenkomst van ComHumans te volgen. Wat je er verder mee doet moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar informeer je over ComHumans. Wat is ComHumans? Wat heb ik eraan? Wat heeft mijn gezin en hebben de mensen in mijn omgeving eraan? Wat is er zo anders aan? Informeer je en beslis dan pas. Succes!

 9. Super blog weer.
  Als ze kinderen op tijd al zouden onderwijzen op financieel gebied dan zouden de komende generaties minder in financiele problemen komen omdat ze zijn voor bereid.
  En daar kunnen we nu al wat aan gaan doen vanuit huis in de eigen gezin situatie.

 10. Kritisch denken, inlevingsvermogen, daadkracht, leiderschap, moed, humor, veerkracht, creativiteit, flexibiliteit, omdenken, motivatie, zelfstandigheid, ondernemen, mededogen, verwonderen, reflecteren, discipline, nieuwsgierigheid, samenwerking, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid.
  Al dit wordt NIET gemeten met een CITO toets. Maar het zijn wel degelijk belangrijke onderdelen van je persoonlijke ontwikkeling.
  ComHumans geeft iedereen, jong en oud(er) de kans om zichzelf te ontwikkelen. Zowel op het persoonlijke vlak als op het financiële vlak. De millennials zijn onze toekomst, ze hebben de toekomst. Met SAM’s Way creëren we een SAMenleving gebaseerd op DELEN. Met ComHumans maken we een Sharing Society.

 11. Het is duidelijk dat Comhumans echt overal over nagedacht heeft. Hoe Leg je je alles uit? De hele strategie is duidelijk en is mooi om mee te mogen maken.

  Ik heb de laatste 1,5 jaren een berg nieuwe woorden leren kennen …ik had voor die tijd geen idee wat comhumans, loyalty 4.0, comhumans my wallet, comhumans my safe, comhumans pakket NUL, comhumans, comhumans presentatie almere, comhumans presentatie den haag, comhumans presentatie staphorst, comhumans radar, comhumans s.a.m., comhumans sam, comhumans shop, comhumans webshop, comhumans website, comhumans, create, delen, Dreamstealers, geven, groei, Journey, krijgen, millenials, mlm, nemen, netwerk marketing, NowULearn, NUL, ouderdomsontwikkeling, pakket 1, pakket 2, pakket 3, pakket 4, pakketten, piramide, S.A.M., SAM, SAM’s Way, SAMenleving, Share, sharing, Sharing Society, society to share, urban services, waarde, winst, was….

  Nu wel 😉

 12. Beste Ben, keer op keer val ik van me stoel zo waar wat je schrijft…het moet toch zo anders niets liever dat onze toekomstige volwassenen het Anders gaan leren zei moeten uiteindelijk de toon zetten …en wij helpen daar graag aan mee #Comhumans.com , Sam’s Way ,The Sharing Society, Educatie, zo als het betaamd een ieder Gunnen Delen Geven wat een prachtig geheel…….en als ik dan de reactie lees op je post op facebook van de jonge dame van 18 jaar …jeetje ik wil mijn kinderen dit meegeven …Wauw wat een geweldig Blog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *