Geld in The Sharing Society?

wereldbol bewerkt

Het komt eraan: The Sharing Society! En het is de hoogste tijd!

Want…

Schuld…

100.000 Miljard Dollar… $ 100.000.000.000.000,-. Dat was in 2014 volgens Bloomberg de totale schuld in de wereld. En dat was 40% meer dan de totale schuld midden 2007. Dus in ruim 7 jaar tijd is de totale schuld in de wereld toegenomen met 40%. En de teller stopt niet.

Hoe leg je dit uit aan mensen die zich vrijwel nooit verdiepen in de wereld van het geld? laten we eerlijk zijn: de meeste mensen zijn vaker bezig met het uitgeven van geld dan met het verkrijgen van geld.

Jarenlang deed ik precies hetzelfde. Ik begreep niet wat geld betekende. Ik dacht dat ik het wist en realiseerde mijzelf ook, dat geld een middel was. Zolang je er maar genoeg van had, werkte het in je voordeel.

Maar “geld” is niet zomaar een “middel”. Het is een RUILmiddel. Een BETAALmiddel. Een gelegenheid om producten en diensten aan te kopen tegen een vastgestelde prijs.

Ik dacht toen een tijdje dat “oneindigheid” in je portemonnee de gewoonste zaak van de wereld was. Investeren leverde altijd wat op. Kosten? Ach gewoon zorgen voor meer omzet. Hoe dom kan een mens zijn? Ik begreep uiteindelijk dat 1% besparing op je kosten, leidde tot 1% stijging in de winst. En daar zag ik een eerste verband tussen efficiënt en effectief omgaan met de beschikbare middelen. Vooral de financiële middelen.

Efficiënt betekent: de dingen goed doen!

Effectief betekent: de goede dingen doen!

Ach het zit dus in de juiste volgorde…

Zolang men geen geld hoeft te lenen, komt er meer geld binnen dan er uit gaat. Logisch zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Geld heeft een magische bijwerking. Het lijkt wel of er een magneet is verstopt in geldeenheden. Alsof we gedwongen worden zo snel mogelijk weer van ons geld af te komen. Daar worden we trouwens tegenwoordig ook goed mee geholpen door overheden, banken en bedrijfsleven. Het geld vliegt werkelijk je zak uit. Naast de enorme belastingdruk in Nederland (één van de hoogste in Europa) betalen wij ook nog eens minimaal 25% extra aan belastingen over ons netto inkomen. Ons netto besteedbaar inkomen! En de lasten nemen alleen maar toe.

Inkomsten, verdienen én besparen…

Het is daarom van het grootste belang dat we onze inkomsten eens onder de loep nemen. Inkomen is iets dat ontstaan is uit een dienstverband. Salaris is ook zo’n mooi woord. Komt van het woord “Sal”: zout(rantsoen) en zout was een betaalmiddel in de Romeinse tijd.

Inkomsten, inkomen, salaris: het verwijst allemaal naar geld dat je krijgt voor een prestatie.

Anno 2015 zouden we meer moeten kijken naar “verdienen“. Je verdient het om beloond te worden. Verdiensten is ook veel fijner om te horen, want het geeft aan dat jij een prestatie hebt verricht waar jij zelf voor beloond wordt. Als individu…

Dus als we zouden kunnen besparen op onze uitgaven en iets meer kunnen verdienen per maand, creëer je vanzelf een hefboom.

Want als je 10% bespaart, spaar je 100%. En als je 5% meer verdient, heb je 100% meer verdiensten! Simpel toch. 

Budgetteren in The Sharing Society

Maar het mooiste komt nog. Door te budgetteren, krijg je inzicht in je maandelijkse uitgaven. Je kunt dan bijvoorbeeld zien, dat je gemiddeld     € 0,19 per kw/uur electra betaalt. En? Ach je zal schrikken als je dan merkt dat daarvan € 0,14 “Eco”belasting is. Tja. Budgetteren leert je ook om eens kritisch te kijken naar zaken als verzekeringen, eigen risico’s, brandstof, auto, overige vaste lasten en variabele lasten. 

Lees ook eens de blogs van Arthur, Ton en Arian

In een Sharing Society, wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed. De deelnemers in een Sharing Society informeren elkaar over verschillende manieren om te besparen en meer te verdienen. De tijd dat je voor één baas werkte is oud en uit! Een 9 tot 5 mentaliteit ook.

In een Sharing Society, zoals ik die voor ogen heb, is er ook totaal geen ruimte voor negatief geld. Lenen! De banken dwingen ons steeds meer te lenen. Kijk maar om je heen. Bijna alles is te financieren. En hoewel het lastiger is geworden om geld te lenen en het lijkt of de banken grotere reserves moeten aanhouden, het systeem van lenen blijft in tact. We kunnen niet meer terug. De schuldberg is veel te groot geworden en blijft

Bedenk het volgende: als iets 100% kost en je leent 100% om dat te betalen, dan wordt er nog rente berekend. Stel 10%. Dus je moet 100% terug betalen en 10% rente betalen. Waarvan? Juist van je inkomen. De rente is een “winst” middel van banken. En we betalen dus steeds meer rente over steeds groter wordende schulden. 

PLUS geld in The Sharing Society…

Daarom dat we in een Sharing Society alleen maar werken met PLUS geld. Positief geld. Je kunt niet “rood” staan in een gesloten micro economie dat een Sharing Society in mijn wereld is. 

De enige manier om onder het schulden juk van de wereld uit te komen, is een wereld te creëren waar geen financiële schuld bestaat. Zo’n wereld is echter vrijwel ondenkbaar. Een wereld zonder schuld. Het is gewoon niet mogelijk.

Maar in een micro economie, een Financial Cloud, gaat dat wel. Je schakelt het hele leningscircuit uit en begint met budgetteren en meer verdienen. Zorg dat je aan het einde van de maand altijd “plus” staat. Dat doe je niet alleen uiteraard. In een Financial Cloud, doe je dat SAMen. SAMen met elkaar! Vandaar The Sharing Society. 

In een Sharing Society wordt kennis en kunde gedeeld met elkaar. Hoe meer kennis en kunde je als individu krijgt, hoe groter het “delen” wordt. Hoe meer je “deelt” hoe waardevoller je als individu wordt. De S.A.M. methode. Social Attraction Marketing. Maak de wereld om je heen waardevol, maak wat je aanbiedt waardevol en trek de mensen om je heen aan.  

Value in The Sharing Society…

Waarde is het nieuwe delen. Value to share! De tijd dat bedrijven alleen maar op winsten jagen is voorbij. Niet dat de bedrijven daar spontaan mee stoppen, maar omdat de samenleving (Society) het gewoon niet meer accepteert. Zeker niet als bedrijven miljarden winst per kwartaal maken en dan gewoon nog steeds mensen ontslaan en prijzen verder opdrijven en zelf nog steeds via achterklap en monopolie-achtige situaties nog meer winst maken.

Het is klaar. Je ziet het overal om je heen. Sharing Companies als Uber, Airbnb en nog veel meer bedrijven die deelnemen in de “sharing Economy”. Kijk maar eens naar deze lijst…

Sharing Economy is growing fast 

En toch vind ik dat “sharing Economy” nog teveel vanuit het bedrijf wordt bekeken.

In een Sharing Society ontstaat pas echt het loyalty 4.0 principe. De deelnemers mee laten delen in de winst die door eigen inspanningen ontstaat. Logisch als je het hebt over “sharing“. Bedrijven gaan voor steeds grotere winsten. Dat komt ook grotendeels door de beursontwikkelingen. De aandeelhouders “eisen” steeds hogere winsten. En die ontwikkeling zet zich elk jaar weer voort.

Maar hogere winsten leiden tot grotere investeringen. Meer efficiëntie en effectiviteit creëren. Hogere investeringen, hogere financieringen, terwijl de top tien multinationals in de wereld letterlijk honderden miljarden dollars en euro’s op de “overname” rekeningen hebben staan, moeten de kleinere spelers steeds meer financieren. 

Hou ‘ns op zeg!

Hogere winsten. Nog hoger? Echt? Hou ‘ns op zeg!

En de armoede dan? Schoon drinkwater? Lagere belastingen? Goedkopere zorg? Meer respect voor onze senioren? Betere en betaalbare opleiding voor onze kinderen? Schonere energie? Meer begrip voor de natuur? Klimaat verandering?

Ik snap niet, dat deze grote vraagstukken steeds meer ondergeschikt worden gemaakt aan het verhogen van winstgevendheid. De wereld smacht naar waarde in plaats van winst.

Daarom dat de Angel list van “startups” in de Sharing Economy ook explodeert. Daarom ook dat bedrijven als Uber en Airbnb ook zo geliefd zijn in de moderne samenleving. Zij delen! Zij geven! En zij bieden alternatieven.

De route van Sharing Economy naar Sharing Society is ingezet. De trein komt op gang en je kunt nog instappen. Maar nog even en deze trein dendert door de wereld op weg naar “delende waarde”: Sharing Value.

In onze Sharing Society gaan we nog verder. Verdienmodellen voor iedereen. Winstdeling voor de deelnemers in de Sharing Society. Je wordt constant beloond voor je prestaties. Je individuele waarde neemt enorm toe en de passie om met anderen te delen wordt groter en groter. 

je wordt gewaardeerd om wat je bent én om wie je bent.

Welkom in de wereld van ComHumans: The Sharing Society.

11667883_603118429790519_2021625746_n

7 gedachtes over “Geld in The Sharing Society?

 1. Hai Ben.

  Duidelijk en word steeds duidelijker !!!
  Bedankt voor de informatie en zeker dat ik dit ga delen !!!
  Ga vooral door, ik volg je zo vaak als het maar kan.

  grt. Ab

 2. Awesome Ben, ik ga hem delen…het is zeer duidelijk waar we heen gaan …dat het Anders kan en moet staat als een paal boven water … onze tempel zal groots worden….;-)

 3. Delen…. iets dat je geleerd zou moeten krijgen (als het goed is) van je ouders. In de tijd dat je nog heel klein en jong bent.
  Toch is het iets dat niet iedereen onder de knie heeft. Het merendeel van mensen is erg gefocust op zichzelf. De ikke-ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikken-mentaliteit. Een mentaliteit die absoluut niet bij mij past. Elkaar helpen, elkaar ondersteunen, elkaar helpen groeien, elkaar iets gunnen, blij zijn voor een ander als hij of zij ‘iets’ heeft wat jijzelf niet hebt.

  Want het rijkste gevoel is geven! En ComHumans geeft op elk vlak!

  SAMen, met en voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *